30 de març, 2006

Cròniques Pardianes (2) per Jordi Pardo

Dilluns 20: Convenció sobre Diversitat Biològica.
Algú li sóna la Cimera de Rio? Aquella cimera on els caps d'estat van esnifar el mateix que prenien el John Lenon i la Yoko Ono i van dir que no estava bé deixar el planeta fet una merda i que calia cuidar-lo? Sí? Doncs fruit d'aquella reunió del 1992 s'ha convocat aquesta convenció. Conclusions? Les esperades: ningú no ha fotut ni brot, i la degradació del planeta no s'ha aturat. Prova d'aixó és que el procés de d'extinció d'espècies que hi ha ara mateix només és equiparable a quan es van extingir els dinosaures. Algú sap si els dinosaures també van fer una cimera?

Dimarts 21: Tractats de lliure comerç a Iberoamèrica.
Diversos països d'Iberoamèrica (com Perú o Bolívia) estan signant tractats de lliure comerç amb els EUA. D'altres encara no ho han fet, però sembla que ho faran. I que coi m'importa a mi, si visc a Catalunya? Doncs de res o de molt, segons com ho miris. El tractat de lliure comerç condicionarà els sectors públics (i els serveis) que s'ofereixen des dels Estats. I com tot, els que acaben rebent són els més pobres. I nosaltres què hi podem fer? Doncs tenir clar quin model de relació volem tenir amb els nostres companys de viatge planetari. O d'on penseu que venen les pasteres?

Dimecres 22: Treva d'ETA.
Notícia bomba. Un d'aquells dies en la vida en que la gent et demanarà: què estaves fent el dia que ETA va signar la treva? Ara és el moment de pensar en els morts d'una i altra banda que ha generat el conflicte. Però també en les morts que es poden evitar si el conflicte es resol. Només així es pot fer justícia.

Dijous 23: condemnat a mort per ser cristià
Notícia de l'Afganistan. Un ciutadà a comés el greu delicte de renunciar a la religió musulmana i fer-se cristià. I a més, de fer-ho explícit. Resultat: el tribunal islàmic l'ha condemnat a mort per no voler dir que no és cristià. Es veu que si simplement no creus en res no és tant greu. Ja se sap: si no creus, no penses i no parles, no ets cap problema pels governs.

Divendres 24: Celules mares als testicles?
Un estudi, que surtirà publicat la setmana que ve a l'edició electrònica del Nature (n'hi ha per flipar o no del ben informat que estic) diu que les célules espermatogóniques són capaces de generar qualsevol teixit de l'organisme. Si aquest fet es confirma, no caldrà obtenir cèl·lules mare d'embrions per desenvolupar teràpies de medicina regenerativa. Per aquells espavilats que es pensin que ara podran amortitzar totes les hores que es passen matant-se a palles desenganyeu-vos: el que funciona no són els espermatozous, sinó les cèl·lules que els produeixen. Mala sort!

Dissabte 25: Contractes dels joves.
El 90% dels contractes que es van signar per menors de 25 anys són de caràcter temporal. Més: dos de cada cinc treballadors de menys de 25 anys tenen un contracte de durada determinada. Per això els joves espanyols organitzen botellons: total, si entre que els acomiadin o que se'ls acabi el contracte no hi ha diferència, que més dóna arribar borratxo a la feina?

Diumenge 26: porcs amb àcids grassos omega-3
Un equip liderat per investigadors de les universitats nord-americanes de Pittsburgh i Missouri ha creat els primers porcs clònics i transgènics que produeixen àcids grassos omega-3, un greix insaturat que usat en alimentació redueix el risc de malalties cardiovasculars. Mira que es dura la vida del porc, ara només falta que els hi enxufin els omega-3 dels pebrots. Els investigadors ens diuen que de moment encara no els han tastat. Porca misèria!