24 de gener, 2007

Relats (9) "80 graons" per Peix

Aquella maleïda bossa pesava com un mort, el seu cor accelerava els batecs de forma vertiginosa i el cos, en perillós equilibri, lluitava amb les carències i extreia les forces de Déu sabia on.

- Escales del dimoni!

Feia anys que a les reunions de veïns es parlava de posar l’ascensor. Inclús ja sabien el model: una caixa de 2 x 1,7 metres de la casa Zener anomenada “Skinplate”, amb uns acabats de color plata que tant havien entusiasmat a la Dolors quan el comercial va portar un catàleg d’informació per a cada veí. Moltes paraules per no res. El cost de setanta mil euros de tota la instal·lació no només era massa per a la seva pensió de secretària jubilada, si no que també ho era per a la resta de propietaris.

“Trenta-dos, trenta-tres”, la Dolors, animant-se, contava els graons mentalment. A cada repetjó parava per descansar, deixava al terra la bossa del “súper” amb la compra del dia, i sovint feia un càlcul percentual: “estic al primer, ja porto el seixanta per cent del trajecte”. Detestava aquells blocs de marbre, escrostonats i raguts, que salvaven un desnivell de 19 mil·límetres per unitat. Però aquella batalla, que es repetia dues o tres vegades al dia, depenent de si era hivern o estiu, feia temps que l’havia perdut; la diabetis estava castigant les seves cames i les enrampades que sentia al pujar les escales eren un suplici per a ella.



En arribar al seu replà, calmà els lladrucs de la Lassi, l’única companya que li quedava i que ja bordava des de que ella va posar la clau al pany del portal: tranquil·la Lassi, tranquil·la. Va entrar a casa, va tallar el pollastre per a la seva gossa i es va ensorrar, derrotada, a la butaca del menjador. Mentre recuperava l’alè, agafà el catàleg de Zener i va tornar a mirar-se aquells acabats platejats que tant li agradaven.

12 de gener, 2007

La canción del viernes (37) “Birdland” de Weather Report per Peix

¡Feliz y helado viernes a todos!

Para muchos, la música jazz es uno de los principales causantes, además del estrés, de la jaqueca común, también conocida como hemialgia. Una exposición intensa a la música de Herbie Hancock o Charlie Parker puede causar un profundo dolor (pulsátil) en la cavidad craneal, fotobia (molestia a la luz), fonofobia (molestia al ruido) y severas náuseas que suelen ir acompañadas de dolores abdominales. Además de crisis cefálicas de cierta importancia, el rechazo a este tipo de música es probable que desencadene, en individuos o colectivos poco tolerantes, estados de sopor alarmantes y enajenación mental. Por tanto, se recomienda la no audición de temas o composiciones que puedan clasificarse como jazz o sucedáneos (pese que en algunos discos de chill-out no se han registrado incidentes), y la extrema precaución en las bandas sonoras de los films de Woody Allen y Clint Eastwood. En fin, entiendo, que con criterio, gusto o disgusto, uno pueda o no satisfacerle un tipo de música, pero me resulta extraño tanto desprecio hacia el jazz. ¿Se requiere cierto esfuerzo para escucharlo? No que yo sepa ¿Es fácil de digerir? Depende de muchos factores. Con esto quiero decir que, evidentemente, no es una música sencilla y ligera pero, viendo la evolución, influencias y envergadura del jazz a lo largo de todo el siglo XX, me parece precipitado juzgarlo tan desfavorablemente. Me parece, también, que en la sociedad de la globalización y la inmediatez, donde comer en un fast-food es una costumbre y la demora de la carga de una página web unos segundos de más, provoca malhumores y bufidos, el jazz no tiene ninguna oportunidad. En esta vorágine de velocidad, la música con algo de complicación y de densidad no puede ser reconocida; no cabe, es un “palo” y da dolores de cabeza. Pero cualquiera que tenga paciencia y algo de curiosidad puede descubrir paisajes sonoros que nunca antes habrá podido apreciar, que jamás habrá soñado escuchar.


Como muestra de una hoja de ruta particular para los curiosos y no iniciados, recomendamos escuchar “la canción del viernes” de hoy, “Birdland” de Weather Report. Esta formación fue, sin duda alguna, junto a Return to Forever, el grupo de jazz de referencia en la década de los setenta. Un sonido único y particular, sumado al talento interpretativo y compositivo de sus componentes, hizo que durante más de diez años Weather Report fuera una propuesta de vanguardia e innovación. Nacidos de los discos más polémicos de Miles Davis, “In a Silent Way” y “Bitches Brew”, el por entonces, grupo de jóvenes promesas que estuvieron a las órdenes del trompetista de Saint Louis, se emanciparon del genio para dar rienda suelta a su poder creativo. Buena prueba de ello es “Birdland”, una composición excelente y vibrante que iniciaba uno de los discos de referencia de la banda, “Heavy Weather” de 1977. Más tarde, este tema, fue versionado por el popular grupo de jazz vocal, “Manhattan Transfer”, donde Joe Hendricks puso letra a la célebre tonada de Joe Zawinul. Los años pasan pero esta canción continúa fresca y joven como el primer día que se ensayó; acostumbra ocurrirle a las grandes canciones. El título hace referencia a un club de jazz de Nueva York, que se bautizó de esta manera en claro homenaje a Charlie Parker, uno de los creadores de bebop y, junto a John Coltrane, el saxo más influyente del siglo XX.

Weather Report se formó en 1970 con Joe Zawinul a los teclados y Wayne Shorter (miembro fijo de los combos de Miles Davis en esos últimos siete años) al saxofón. Durante los quince años que duró la banda fueron acompañados por músicos de renombre como: Miroslav Vitous al bajo eléctrico, Alex Acuña a la percusión, Dom Um Romao a la percusión, y muchos más, pero si tenemos de resaltar a alguien de esta lista éste es Jaco Pastorious. Claro que Jaco es otra historia muy particular, ya nos centraremos en él más adelante con un artículo completo. Solo recordar que estuvo con ellos desde 1975 hasta 1982 y que fue una leyenda del del instrumento de las cuatro cuerdas. Que revolucionó el mundo del jazz y el rock, inaugurando una escuela de bajistas que se caracterizaban por extraer sonidos jamás escuchados hasta entonces. Con él y otros (Stanley Clarke, Marcus Miller, Mark King...) el bajo dejó de ser el instrumento insípido que acompañaba a la batería en la sección rítmica, para madurar y pasar a ser un elemento de peso compositivo e interpretativo.

“Black market”, “Mysterious traveller”, el propio “Heavy weather" y el magnífico directo “8:30”, son algunos de sus mejores LPs. Una producción que cesó en 1985 cuando Joe Zaeinul y Wayne Shorter decidieron cerrar el proyecto y continuar sus carreras en solitario.

09 de gener, 2007

Cuina per inutils (7) per Joan Santalo


Todos contra el chef 3

Després del meu obligat exili a la presó per un delicte menor que ara no comentarem perquè no cal, torno a ser aquí, amb tots vosaltres, per gaudir un cop més de la que, sens dubte, és la pitjor secció d’aquesta pàgina web. Sí senyor! Una recepta més per tots vosaltres, inútils. I de nou, aquesta setmana contem amb la col·laboració de una persona convidada. En el episodi d’avui ens acompanya Balki Bartokomus. Sí, sí, el Balki de la sèrie Primos Lejanos. I qui és aquest paio? Bueno, realment té massa importància saber qui coll és? Pa eso ponemos la foto, conchu!


Així que donem la benviguda a Balki Bartokomus. Com estàs, Balki.?
- Balki: Muy bien, pimo.
- Cuiner: Bueno, si em vols dir pimo no ens enfaderem, no?
- Balki: En mi país no nos enfadamos, que si no se enfadan los dioses de las patatas.
- Cuiner: Saps que tens la mateixa veu que l’Apu dels Simpsons?
- Balki:Todo el mundo me lo dise, si.
- Cuiner: I què ens preparàs, Balki?
- Balki: Voy a haser un plato típico de Mypos: Hrevoltiho de huevo con sanahoria y pimiento picante de Mypos.
- Molt bé, doncs som-hi perquè avui anem forts: Atenció inútils preneu nota que farem:

HREVOLTIJO DE HUEVO CON SANAHORIA Y PIMIENTO PICANTE DE MYPOS

Ingredients: 1 ou. L’ou és una cosa que treu la gallina per allà on les dones es fiquen els tampons, si fa no fa. És duret per fora però enganya bastant. No proveu de fer-lo servir per clavar claus, que es trenca de seguida. Si el deixeu molt de temps sense fer servir – cosa que fem tots els inútils a la cuina – sortirà de dins un animalet groc amb una boca super estranya. Una mena de Godzilla monyas.

1 sanahoria: No confondre amb la pastanaga. No és el mateix

1 pimiento picante de Mypos: No el trobareu enlloc més que a Mypos, però si voleu, podeu agafar un pebrot vermell, obrir-lo per la meitat, afegir-hi pebre, tabasco, tequila, un plastidecor de color carn i 100 grams d’àcid bòric. Si fa no fa, tindrà el mateix gust que un pimiento picante de Mypos.

Oli: Aproimadament un xic
Sal: Un xiquet més que un xic de sal.

Balki: Muy bien, vamos a empesar. Pimero hay que cortar el pimiento. En Mypos lo hasemos con la navaja que tenemos para matar las gallinas. Es muy imporetante coretarlo a cachitos hexagonales, con la forhma de la roseta de la iglesia de Mypos, así no se enfada la diosa de las ceresas amaragas. Una ves lo tenemos coretado hay que chupar todos los taquitos uno a uno. Si lo haséis en estas épocas de inviereno que se está costipado y se pueden quedar mocos pegados, mejor.
- Cuiner: Que asco, Balki
- Balki: Que va, así le da más sabor. A mi pimo Lary le encanta.
- Cuiner: El teu cosí Larry és super imbécil
- Balki: No te metas con mi pimo, que es muy bien persona!
- Cuiner: Vale, vale…
- Balki: Retira lo que has dicho
- Cuiner: Ho retiro.
- Balki: Y ahora dame un abaraso
- Cuiner: Bueno… potser no cal no?
- Balki: En Mypos, si no hay abaraso, la cosa no está serrada. Dame un abaraso.
- Cuiner: Vaaaale…

- Balki: Muy bien. Ya está, asunto serrado. Ahora lo que hay que haser es coretar la sanahoria. Si lo haseis ensima de una madera de estas para coretar pierde todo el sabor, así que es mejor que lo hagáis en el suelo del pasillo.
- Cuiner: I sobretot, inútils, ni se us acudeixi posar-vos a fregar el terra o mariconades com aquestes, eh?
- Balki: Se me está quedando la lengua muereta del pepino, que pica mucho. Eso es porque es bueno, no hay que sufrir. Una ves todo coretado, lo que vamos a haser es poner la paella en fuego y el aceite dentro. Y le tiramos sal. Entonses, cuando está caliente le tiramos (a la paella, o sea, dentro) el pepino y la sanahoria que recojemos del suelo. Cuando está todavía todo crudo, tiramos el huevo entero, con la cáscara y todo y esperamos 27 minutos a que todo se queme.
- Cuiner: I això està bo?
- Balki: No, claro que no, no me seas e ridículo! Pero es un plato típico de Mypos!
- Cuiner: Fantàstic, estic contentíssim.
- Balki: Pues si estás contento lo mehor que podemos haser es bailar el baile de la alegria.
- Cuiner: Es veia venir…

DAI-DAI-DAI-DAI!!!!

Amb que es bo acompanyar aquesta merda de plat: Amb un bon got de formatge ratllat o bé si voleu, amb una copeta de bitter kas.

Bon profit inútil!!

05 de gener, 2007

Elogi de l'ecologia

Hola amics. He fet un descobriment al voltant de l'ecologia: un descobriment d'un benefici inesperat, per demostrar que l'ecologia és positiva a molts nivells. I per això us explicaré una història que, per més inri, és verídica. Com alguns de vosaltres sabeu, sóc ecologista a ultrança: vaig en bici, consumeixo poc, reaprofito paper (totes les Morts Novates han estat dibuixades en paper reutilitzat) i, naturalment, reciclo. Doncs corria el dia 4 de gener quan vaig decidir posar una mica d'ordre als regals que m'havien caigut al nadal i que corrien per allà en una trista bossa de paper. Pos res: buido la bossa, separo els regals i començo a contar els diners que m'han caigut (coses de la familia...) a veure... 20... 10... 20... 50... 20 més... Total, 120 euracos. No està mal. Llavors, vaig anar a posar els diners a la cartera. Abans d'això vaig fer "acopio" de totes les restes de paperets i paperots i coses que també et donen quan et fan regals però que realment no necessites i vaig anar a possar-ho tot a la bossa del reciclatge... I res, el dia transcorre amb la tranquilitat que dona la rutina. I al final del dia, quan surto de treballar, decideixo anar a comprar regalillos de reis: tralalí, tralalà... Arribo a la primera tenda i compro un llibre. Llavors li foto una ullada a la cartera... Ohdiosmío! Doncs només tenia 20 euros!! On s'han fotut els 120 d'aquest matí??? Ratjos? Me'ls he deixat a casa? Decideixo que si, que deu ser això i me'n vaig a una altra tenda, disposat a fer ús de la targeta de crèdit... Tampoc va fer falta. A les hores que surto de treballar, quan vaig arribar al centre, ja estava tot tancat. Del dia següent, el 5, ja no passava: haig de comprar els regals. Total, que vaig a buscar els 120 euros... RATJOS!! No hi són!! On estan? Què en vaig fer? Busco per tot arreu. A la cartera torno a mirar. Les butxaques de la jaqueta... No hi són. Com pot ser? Els vaig ficar sense adonar-me en algun lloc poc comú? Entre les pàgines de la meva agenda? No. Potser entre els calendaris que se suposava que havia de vendre? Ostres! Doncs igual si! Però en vaig deixar un fotimer a la seu d'agermanament (la ONG propietària dels calendaris). Tot i això, considero bastant improbable la possibilitat d'haver-me'ls deixat allà. Només amb una situació de tenir les mans plenes de coses pot ser possible que m'hagués passat una cosa així... Mans plenes de coses... Un moment! Una idea passa pel meu cap... No serà... Vaig a la bossa del paper reciclat i començo a regirar... Doncs si amics!! Havia posat 120 euros a reciclar! I aquí ve l'elogi de l'ecologia de la que parla el títol: amb tot aquest relat us vinc a dir que l'ecologia té aventatges inesperats. Reciclar, ajuda a la teva economia! I si no hagués reciclat? I si tot hagués anat a les escombreries normals? I si hagués llençat les escombreries al container?? Ara seria 120 euros més pobre!! Sigueu ecològics, my friends! L'ecologia ajuda l'economia!