28 de setembre, 2005

Critiques literaries (1) per Muntsa Turon


Proposar novel·les per llegir en una revista de còmics és tot un repte. Sempre hi ha hagut aquella resposta tòpica de qui diu que no llegeix llibres, però llegeix còmics.
Diuen que per fer arribar una opinió s’ha de tenir en compte el públic, ja que la naturalesa del destinatari condicionarà el missatge. O sigui que cal saber com són els lectors, d’entrada suposarem que tots ens sentim atrets pels llibres sí ens entretenen i són originals.

Per començar aquesta secció us proposem una novel·la i un recull de contes. Sovint costa destriar entre les llistes dels llibres més venuts i saber veure una mica més enllà dels llibres que es posen a 1a fila de les llibreries. Per aquest motiu us suggerim el guanyador del premi llibreter d’aquest any Mentira d’Enrique de Hériz. El Premi Llibreter és una iniciativa del Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya que té com objectiu subratllar la qualitat i la significació d’unes obres i afavorir-ne la difusió. El Premi Llibreter també reforça la funció de recomanació del llibreter davant el lector. El Premi es concedeix des de l’any 2000 i els guanyadors han estat: Sándor Márai (L’última trobada), Javier Cercas (Soldados de Salamina), Charles Baxter (El festí de l’amor), i J.M. Coetzee (L’edat de ferro), totes elles novel·les molt interessants.

A Mentira hi trobareu més de 600 pàgines que ens expliquen les mentires d’una família. A partir del que ens expliquen la mare, una antropòloga de més de 60 anys des de Guatemala i la seva filla des de Barcelona anirem descobrint les històries i les mentires que han anat passant de generació en generació: batalles medievals, naufragis, rituals mortuoris, i com els interpreten els diferents membres. La filla ens explica les històries de la família i la mare ens fa arribar diferents rituals de la mort. Passem de la vivència familiar al coneixement del diferents rituals que els humans realitzem davant de la mort. Com diu el propi autor "la meva idea era analitzar el perquè de l’obsessió per saber qui som, ja que l’única identitat comuna per tots és la mort”.
Mentira. Premi Llibreter 2004
Enrique de Hériz
Editorial: Edhasa
Col·lecció: Literaria
Pàgines: 635
Preu editor: 25,00




L’altre llibre que proposem és Amanida d’animals de Marc Romera (Barcelona 1966). L’autor va començar escrivint poesia, l’any 2002 va escriure Mala Vida, la seva primera novel·la. En aquests contes hi trobem un to càustic, però sense deixar de banda un registre poètic en les descripcions dels personatges i dels ambients. Són 23 històries que ens retraten diferents personatges, actituds animals i quotidianes. Reaccions d’aquests animals racionals que som tots nosaltres davant del: mobbing, maltractaments, participants a xats, enganys, relacions personals, seduccions. Com en una amanida els diferents personatges acaben formant part d’un conjunt, però acabes el llibre amb els diferents personatges ben perfilats i amb uns finals molt sorprenents. Com ens diu l’autor "M'agrada que sigui el lector qui hagi d'acabar la història, de tal manera que s'estableix un joc de complicitat. Aspiro a tenir un lector intel·ligent i actiu”. Si us sentiu identificats en aquesta descripció de lectors ja sabeu quin llibre podeu llegir.

Angle Editorial | col·lecció Narratives - 20 | ISBN 84-96103-49-8 | 14,5 €
160 pàgines | Publicat 16/03/2004 | 14,5x23 cm. | Prosa i Narrativa | Català